Saako pihan asfaltoinnista kotitalousvähennystä?

Kotitalousvähennys on asia, joka puhuttaa. Sen tiedetään olevan erinomainen hyöty, jota kaikki verovelvolliset voivat käyttää. Kotitalousvähennyksen saa niin omistusasuntoon kuin vuokra-asuntoon ja voipa sitä hyödyntää myös vapaa-ajan asuntoon. Kotitalousvähennys saattaa myös hämmentää, sillä ei ole itsestään selvää, millaisista töistä vähennyksen voi saada. Jaottelu varsinkin piha-alueella tehtävien töiden osalta voi olla hankala sisäistää, joten asiaa kannattaa tutkia tarkemmin.

Kun luet tätä artikkelia eteenpäin, saat tietää kaiken kotitalousvähennyksestä ja siitä, saako pihan asfaltoinnista kotitalousvähennystä.

Tietoa kotitalousvähennyksestä

Kotitalousvähennys on kotitalouksille myönnettävä verohelpotus, joka on vuonna 2020 maksimissaan 2 250 euroa henkilöä kohti. Yksi talous voi hyödyntää molempien aikuisten kotitalousvähennyksen. Tällöin kotitalous voi siis saada yhteensä jopa 4 500 euroa vähennystä. Kotitalousvähennys otetaan suoraan verovelvollisen ansio- ja pääomatulojen verotuksesta. Käytännössä näin kuluttaja maksaa siis vähemmän veroja.

Saako sitten pihan asfaltoinnista kotitalousvähennystä? Pihan asfaltoinnista saa kotitalousvähennyksen, jos kyseessä ei ole uudisrakennus. Piha-alueiden laatoitus, asfaltointi ja muut pinnoitustyöt oikeuttavat kotitalousvähennykseen. Sen sijaan mitkään piha-alueen uudisrakentamistöistä eivät oikeuta kotitalousvähennykseen. Tämän suhteen on siis oltava tarkkana. Jos kyseessä on uusi kohde, ei kotitalousvähennystä saa. Esimerkiksi uuden talon rakentamisesta on täytynyt kulua kaksi vuotta ennen kuin pihan asfaltoinnista voi saada kotitalousvähennystä. Jos kuitenkin jo tehtyä asfalttia joudutaan paikkaamaan uudessa kohteessa, siitä sen sijaan on mahdollista hakea vähennystä.

Kuinka kotitalousvähennys sitten haetaan ja milloin? Kotitalousvähennystä voidaan hakea joko välittömästi työn teettämisen jälkeen tai vasta keväällä, kun verottaja lähettää verotuspäätöksen. Helpointa sitä on hakea välittömästi. Se onnistuu Verohallinnon nettisivuilla verovelvollisen omilla sivuilla. Verovelvollisella tulee olla tallessa kuitit tehdystä työstä. Jos työ on tilattu yritykseltä, verottajalle tulee ilmoittaa yrityksen Y-tunnus sekä työn osuuden hinta. Jos taas työ on tilattu suoraan yksityiseltä työntekijältä, tulee silloin ilmoittaa työntekijän henkilötunnus sekä työntekijälle maksettu bruttopalkka.

Kotitalousvähennys on mahdollista saada joko omaan vakituiseen asuntoon tai vapaa-ajan asuntoon. Joillakin edellytyksillä kotitalousvähennyksen voi hyödyntää myös kakkosasuntoon teetettävissä töissä. Tämä onnistuu silloin, kun verovelvollinen on töissä toisella paikkakunnalla ja kakkosasunto toimii hänen kotinaan töiden ajan. Kakkosasunnon tulee sijaita samalla paikkakunnalla, jossa verovelvollinen on töissä. Kotitalousvähennyksen voi hyödyntää myös omien vanhempien tai isovanhempien luona teetetystä työstä. Tämä onnistuu silloin, kun verovelvollinen maksaa sukulaistensa luona tehdyn työn.

Jotta kotitalousvähennys on mahdollista saada, tulee yrityksen, jolta työ ostetaan, kuulua ennakkoperintärekisteriin. Jos yritys ei kuulu ennakkoperintärekisteriin, ei työstä voi saada vähennyksiä. Asia kannattaa tarkastaa etukäteen, sillä siten voi välttää ikävät yllätykset. Asian voi tarkastaa esimerkiksi YTJ-yrityshausta. Sillä ei ole väliä, jos yritys poistuu myöhemmin ennakkoperintärekisteristä. Riittää, että se on kuulunut rekisteriin sillä hetkellä, kun sopimus tehtävästä työstä on tehty yrityksen ja verovelvollisen kesken.

Jätä kommentti