Vielä tänäkään päivänä kaikki suomalaiset eivät tiedä, mikä on kotitalousvähennys ja millaisista töistä sitä saa. Kotitalousvähennys on tavallisen kansalaisen veroetu, jonka saa kotona teetetyistä töistä. Vuonna 2020 kotitalousvähennyksen maksimi on 2 250 euroa vuodessa aikuista henkilöä kohti. Kahden aikuisen taloudessa molemmat voivat hyödyntää kotitalousvähennyksen. Näin vähennyksen enimmäismääräksi tulee jo mukavat 4 500 euroa vuodessa.
Kotitalousvähennystä ei kuitenkaan saa aivan kaikista kotona teetettävistä töistä. Tämän artikkelin lukemisen jälkeen sinulle on selvää, saako ilmalämpöpumpun asennuksesta kotitalousvähennyksen.
Onko ilmalämpöpumpun asennus kotitalousvähennykseen oikeuttava työ?
Ilmalämpöpumput ovat yleistymässä Suomessa. Niiden hyödyt on huomattu jo kauan sitten ja nykyään ne alkavat olla jo melko yleisiä. Koteihin myös hankitaan uusia ilmalämpöpumppuja usein. Ilmalämpöpumpun asennus ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen toimenpide, eivätkä kaikki osaa hoitaa sitä itsenäisesti. Asennus onnistuu nopeiten ja helpoiten, kun paikalle tilaa ammattilaisen.
Saako ilmalämpöpumpun asennuksesta sitten kotitalousvähennyksen? Vastaus tähän on yksinkertaisesti kyllä. Ilmalämpöpumpun asennus maksaa keskimäärin noin 500–1 000 euroa. Työn osuudesta on mahdollista hakea kotitalousvähennystä. Tämän yhteydessä kannattaa kuitenkin huomioida, että vähennystä ei voi hakea itse laitteesta, vaan se koskee ainoastaan työn osuutta, joka täytyy eritellä kuiteissa. Kotitalousvähennyksessä on sadan euron omavastuu, mutta sen jälkeen vähennystä saa aina maksimiin saakka ilman kuluja.
Määräykset muuttuivat
Vielä ennen vuotta 2017 ilmalämpöpumpun asennuksesta ei ollut mahdollista hakea kotitalousvähennystä. Sittemmin määräykset kuitenkin muuttuivat ja nykyään kotitalousvähennystä on mahdollista saada useammista töistä kuin koskaan aikaisemmin. Tämä on loistava uutinen kuluttajan kannalta, sillä monelle juuri kotitalousvähennys mahdollistaa sen, että kotiin voi tilata erilaisia palveluita.
Joillekin kuitenkin on epäselvää, kuinka kotitalousvähennystä haetaan ja miloin sitä tulee hakea. Kyseessä on varsin yksinkertainen toimenpide, jonka jokainen pystyy hoitamaan vain muutamassa minuutissa. Ensin on tärkeää kerätä yhteen kaikki verottajan tarvitsemat tositteet teetetystä työstä. Työ on voitu ostaa joko yritykseltä tai suoraan yksityiseltä työntekijältä. Yrityksen kohdalla on tärkeää selvittää yrityksen Y-tunnus ja yksityisen työntekijän kohdalla työntekijän henkilötunnus. Työstä saadut kuitit tulee säilyttää. Niistä selviää nimittäin yrityksen kohdalla työn osuus veroineen. Työntekijän kohdalla taas toimitetaan työntekijälle maksetun bruttopalkan suuruus. Verottaja voi tarvittaessa kysyä kuitteja kotitalousvähennykseen kuuluvista töistä.
Kotitalousvähennys vaikuttaa suoraan verovelvollisen ansio- ja pääomatulojen verotukseen. Käytännössä verovelvollinen siis maksaa vähemmän veroja, sillä kotitalousvähennys vähennetään veroista. Tiedot kotitalousvähennyksestä ilmoitetaan verottajalle joko suoraan nettipalvelussa tai verokortilla. Tiedot voi ilmoittaa sen hetkiseen verotukseen, jolloin verottaja ottaa ne huomioon seuraavassa verotuspäätöksessä. Kotitalousvähennykseen oikeuttavat työt voi ilmoittaa myös keväällä verottajan lähettämään veroilmoitukseen vastaamalla. Kannattaa huomioida, että kotitalousvähennyksen voi saada niin pääasialliseen asuntoon, vapaa-ajan asuntoon kuin kakkosasuntoonkin. Kakkosasunnon on kuitenkin oltava paikkakunnalla, jossa henkilö työskentelee. Muuten kotitalousvähennystä ei ole mahdollista käyttää kakkosasuntoon.