Kotitalousvähennys laskuri

Kotitalousvähennyslaskuri 2023-2024

Kotitalousvähennyslaskuri 2023-2024

Kotitalousvähennyksen määrä ja laskeminen

Kotitalousvähennys on Suomessa käytössä oleva verovähennys, joka mahdollistaa osan kotona tai vapaa-ajan asunnossa teetettyjen työkustannusten vähentämisen verotuksessa. Vähennys koskee työvoimakustannuksia, ei materiaaleja tai koneita, ja se myönnetään vain teetetystä työstä, ei tee-se-itse -töistä.

Kotitalousvähennyksen laskemiseen vaikuttavat seuraavat tekijät:

 • Työn tekemisen vuosi
 • Maksetut työkustannukset
 • Vähennykseen oikeuttavat työt (esimerkiksi siivous, remontti, hoiva)
 • Vähennyksen omavastuuosuus

Vähennyksen määrä lasketaan seuraavasti:

 1. Vähennyskelpoisista työkustannuksista voi vähentää 40%.
 2. Vuonna 2023 kotitalousvähennyksen maksimimäärä on 2 250 euroa henkilöä kohden. Tämä tarkoittaa, että maksimivähennyksen saavuttamiseksi työkustannuksia tulee olla noin 5 625 euroa (40% vähennys tästä summasta on 2 250 euroa).
 3. Omavastuu on 100 euroa, joka vähennetään laskennallisesta vähennyksestä.

Esimerkki lasku kotitalousvähennyksen määrästä

Esimerkkilaskelma: Jos olet maksanut vuoden aikana 3 000 euroa vähennyskelpoisia työkustannuksia, lasket vähennyksen seuraavasti:

 • Työkustannukset: 3 000 euroa
 • Vähennyskelpoinen osuus (40%): 1 200 euroa
 • Omavastuu: -100 euroa
 • Kotitalousvähennys: 1 100 euroa

Tämän vähennyksen voit vähentää verotuksessasi, mikäli olet kelpoinen sen saamaan. On huomattava, että jos olet tehnyt työt itse tai maksanut ne rahana ilman kuittia, et voi saada vähennystä.

Laskurin käyttäminen: Verohallinnon verkkosivuilla on käytettävissä laskuri, joka auttaa laskemaan kotitalousvähennyksen määrän. Laskurin avulla voit syöttää tarvittavat tiedot ja se laskee vähennyksen määrän puolestasi.

Kun käytät laskuria, varmista, että sinulla on kaikki tarvittavat tiedot saatavilla, kuten maksettujen työkustannusten kokonaissumma ja tiedot siitä, mitä töitä on tehty. Näiden tietojen avulla laskuri antaa sinulle arvion siitä, paljonko voit saada kotitalousvähennystä.