Moni miettii, mistä töistä onkaan mahdollista saada kotitalousvähennystä. Toiset taas eivät tiedä, että sellaista on edes mahdollista hakea. Mitä kotitalousvähennys siis tarkoittaa ja millaisista töistä sitä voi saada? Lue lisää ja saat tietää, milloin sinun on mahdollista hakea kotitalousvähennystä ja kuinka paljon.
Kotitalousvähennys tarkoittaa sitä, että kun kuluttaja ostaa kotiin tuotavan palvelun joltakin yritykseltä, siitä on mahdollista saada rahaa takaisin verotuksessa. Yhtenä vuotena takaisin saatava vähennys on 2 250 euroa. Kotitalousvähennystä ei voi saada tuotteista, mutta sen voi saada työkorvauksesta, eli siis jonkun tekemästä työstä kuluttajan kotona. Työ tulee kuitenkin ostaa ennakkoperintärekisteriin ilmoittautuneelta yritykseltä.
Kotitalousvähennys on aina henkilökohtainen. Jos taloudesta löytyy kaksi aikuista, on molempien mahdollista hyödyntää kotitalousvähennys. Kahden aikuisen taloudessa vuosittainen maksimimäärä on siis 4 500 euroa. Kyseessä on vuonna 2020 saatava vähennyksen määrä. Kotitalousvähennyksen määrä vaihtelee vuosittain. Ajan tasalla olevan määrän voi tarkistaa verohallinnon sivuilta. Näin saa tietää myös sen, kuinka paljon kotiinsa tilattavista töistä voi saada vähennystä.
Voiko muuton vähentää kotitalousvähennyksenä?
Itse muutosta ei valitettavasti saa ainakaan vielä vuonna 2020 kotitalousvähennystä. Tavaroiden pakkaaminen ja purkaminen sekä muuttopalvelu, muuttokuljetus ja tavaroiden kantaminen eivät kuulu verovähennyksen piiriin. Sen sijaan todella monet muut muuton yhteydessä tehtävät työt ovat vähennyskelpoisia. Niistä saatavaa vähennystä kannattaa siis hyödyntää. Verovähennyskelpoisia töitä ovat esimerkiksi huonekalujen kokoaminen, muuttosiivous niin vanhassa kuin uudessa kodissa, valaisimien asennus, ilmalämpöpumpun tai antennin asennus joko huoneiston ulkopuolelle tai huoneiston parvekkeelle sekä television, digiboksin, DVD-soittimien ja tietokoneen asennus ja opastustyöt.
Jos tyhjillään olevaa asuntoa myös remontoidaan, kuuluvat remonttityöt kotitalousvähennyksen piiriin. Kotitalousvähennyksen remontoitavaan, tyhjillään olevaan asuntoon voi saada silloin, jos asunnon ottaa omaan käyttöönsä välittömästi remontin valmistumisen jälkeen. Työn tulee siis liittyä kiinteällä tavalla siihen, että asunnossa tullaan asumaan pian remontin jälkeen. Sijoitusasunnossa tehtävästä remontista ei voi hakea kotitalousvähennystä. Verohallinnon sivuilta voi löytää kattavasti luettelon myös muista töistä, jotka oikeuttavat kotitalousvähennykseen.
Miten kotitalousvähennyksen voi hakea?
Kotitalousvähennys vähennetään aina kuluttajan veroista. Ensisijaisesti vähennys tehdään ansio- ja pääomatulojen verotuksesta. Käytännössä kuluttajat maksavat siis vähemmän veroa. Kotitalousvähennystä varten kuluttaja tarvitsee laskuttavan yrityksen Y-tunnuksen, laskun loppusumman ja työn osuuden veroineen eriteltynä. Kuluttajan tuleekin siis säästää työn tehneeltä yritykseltä saatu kuitti, sillä sitä tarvitaan kotitalousvähennystä haettaessa.
Kotitalousvähennyksen voi hakea joko välittömästi kulloinkin voimassa olevalla verokortilla tai vasta seuraavan vuoden veroilmoituksen yhteydessä. Helpointa on ilmoittaa kotitalousvähennykseen oikeuttavat työt suoraan netissä. Näin ne päivittyvät verohallinnolle välittömästi, eikä niitä tarvitse ilmoittaa erikseen paperisena versiona.
Kannattaa muistaa, että kotitalousvähennyksen voi hyödyntää myös kakkosasunnossa. Jos kuluttajalla on siis uusi kaupunkikoti, jonne tarvitaan muuttoapua, voi esimerkiksi huonekalujen kokoamiseen palkatusta avusta saada kotitalousvähennyksen.