Kotitalousvähennystä kattoremontista

Kotitalousvähennyksellä tarkoitetaan verotuksessa vähennettävää kulua. Kotitalousvähennykseen oikeutettavia kuluja on useita, mutta tässä artikkelissa tulemme käsittelemään nimenomaan kattoremonttia. Kattoremontti kuuluu Verohallinnon mukaan kunnossapito- ja perusparannustöihin, jonka pohjalta yksityishenkilöt voivat hakea kotitalousvähennystä.

Kotitalousvähennyksen lisäksi kattoremontin tilaamista suunnittelevan tahon kannattaa aina etukäteen tarkistaa, että remontoitavan kohteen kattoturvatuotteet ovat kunnossa. Aina kun työskennellään katolla, niin työturvallisuuteen tulee kiinnitää erityistä huomiota.

Mitä kattoremontin kotitalousvähennys tarkoittaa?

Voit hakea kotitalousvähennystä Verohallinnolta sellaisista kodin remontointi- ja ylläpitotöistä, joita tarjoava yritys on ilmoittautunut ennakkoperintärekisteriin. Kotitalousvähennyksen pääasiallisena tehtävänä on vähentää harmaata taloutta, laskea yksityishenkilöiden kynnystä ostaa kodin remontointi- ja ylläpitotöihin liittyviä tärkeitä palveluita muilta suomalaisyrityksiltä sekä parantaa alan palveluita tarjoavien yrittäjien ja yritysten työllisyyttä.

Verohallinto ilmoittaa vähennyksen maksimisumman joka vuosi. Esimerkiksi vuonna 2019 yksityishenkilö pystyi hakemaan kotitalousvähennystä 2 400 euron edestä, jonka omavastuu oli 100 euroa. Vähennystä pystyi hakemaan 50 prosenttia työn arvonlisäverollisesta osuudesta, mutta ei esimerkiksi remontointi- tai rakennustöiden aiheutumista materiaalikuluista.

Käytännössä kotitalousvähennys toimii siis niin, että mikäli kyseisenä verovuonna teetetyn kattoremontin loppusummasta työn osuus maksoi yhteensä 3 000 euroa, saat 100 euron arvoisen omavastuun jälkeen verovähennystä yhteensä 1 400 euron edestä.

Kotitalousvähennys on aina henkilökohtainen, jota voi hakea remontin maksaja. Lapset voivat kuitenkin tehdä verovähennyksen vanhempiensa tai isovanhempiensa käytössä olevien kiinteistöjen remontoinnista, mutta vanhemmat ja isovanhemmat eivät puolestaan saa tehdä samaa verovähennystä lasten tai lastenlasten käytössä olevien kiinteistöjen remontoinnista.

Kotitalousvähennyksen määrä laskee

Vuonna 2020 voimaan astunut kotitalousvähennyksen muutos on vaikuttanut siihen, kuinka paljon voit nykyisin vähentää kattoremontista aiheutuneita kuluja verotuksessa. Kyseinen uudistus on voimassa myös vuonna 2021.

Nykyisin kotitalousvähennyksestä saatu maksimisumma on 2 250 euroa henkilöltä. Jos puolisot hakevat sitä yhdessä, kotitalousvähennyksen maksimisumma voi siis olla 4 500 euroa. Omavastuu on sama, eli 100 euroa henkilöltä vuodessa – puolisot maksaisivat yhdessä hakiessaan kotitalousvähennyksestä yhteensä 200 euron arvoisen omavastuun.

Kotitalousvähennyksen saa edelleen vain arvonlisäverollisen työn osuudesta, joka on tällä hetkellä 40 prosenttia silloin, kun kattoremontin on teettänyt yritys, joka on ilmoittautunut ennakkoperintärekisteriin. Maksimivähennyksen voisi siis saada tämän laskukaavan mukaan silloin, kun työn osuus on yritykselle maksetussa laskussa 5 875 euroa.

Jos puolestaan olet palkannut kattoremontin tekijäksi työntekijän, voit vähentää työntekijälle maksetusta palkasta ja palkkaan liittyvistä sivukuluista 15 prosenttia verotuksessa. Säilytä aina remontista saamasi kuitit ja varmista, että niissä käy ilmi työn osuus.

Kattoremontin kotitalousvähennys

Kuten voimme nähdä, kattoremontin kotitalousvähennys voi olla useiden tuhansien eurojen arvoinen, joten oikeus kotitalousvähennyksen saamiseen kannattaa selvittää jo hyvissä ajoin ennen remontin alkamista. Lisäksi, koska vähennysoikeus on henkilökohtainen, voit yhdessä puolisosi kanssa saada verovähennyksen kattoremontista tuplana. Kyseessä on siis kaikin puolin merkittävä etu, joka kannattaa hyödyntää silloin, kun olet siihen oikeutettu.

Kuinka kattoremontin verovähennys tehdään?

Jotta saisit kotitalousvähennyksen kattoremontista, sinun tulee ilmoittaa vähennyksen tiedot verokortille tai veroilmoitukseen. Jos verovähennys tehdään verokortille, saat edun käyttöön heti, mutta mikäli ilmoitat verovähennyksen tiedot veroilmoitukseen, Verohallinto huomioi vähennyksen vasta jäännösveron määrässä tai veronpalautuksessa.

Verovähennys tehdään aina sen vuoden verokortille tai veroilmoitukseen, jolloin lasku on maksettu. Esimerkiksi, jos työstä on sovittu vuoden 2021 puolella, mutta lasku maksetaan vasta vuoden 2022 puolella, kotitalousvähennyksestä tulee ilmoittaa vasta vuoden 2022 verotuksessa. Verovähennyksen voi tehdä myös jälkikäteen täydentämällä kyseisen vuoden veroilmoitusta.

Sinun tulee täyttää veroilmoitukseen tiedot yrityksen Y-tunnuksesta, laskun loppusummasta ja työn arvonlisäverollinen osuudesta. Varmista, että yritys välittää sinulle kattoremontin laskun niin, että siitä näkyy selvästi työn osuus erillään muista kuluista. Jos puolestaan palkkasit kattoremonttia varten työntekijän, täytä veroilmoitukseen kotitalousvähennystä varten työntekijän henkilötunnus, maksettu bruttopalkka ja muut tiedot palkasta aiheutuneista sivukuluista.

Jätä kommentti