Moni yrittäjä ja yritys saattaa pohtia, ovatko he oikeutettuja kotitalousvähennykseen. Voiko esimerkiksi yrityksen tiloihin teetetyn remontin vähentää kotitalousvähennyksessä? Kotitalousvähennys on merkittävä veroetu, jota jokaisen siihen oikeutetun kannattaisi hyödyntää.
Kotitalousvähennystä kannattaa hakea, jos kotiin tai vapaa-ajan asunnolle ostaa palveluita. Kotitalousvähennystä saa monenlaisista palveluista, kuten esimerkiksi siivouksesta, erilaisista remonteista ja korjauksista sekä tietotekniikkaan liittyvistä asennuspalveluista. Sitä saa kuitenkin ainoastaan työn osuudesta, eli esimerkiksi työhön tarvittavia matka- tai materiaalikuluja ei voi vähentää.
Onko yrityksellä oikeus kotitalousvähennykseen?
Kotitalousvähennystä voidaan myöntää ainoastaan luonnollisille henkilöille, jotka ovat verovelvollisia Suomeen. Luonnollisella henkilöllä tarkoitetaan aina vain ja ainoastaan ihmistä, itse termi on alun perin peräisin lakitekstistä.
Vähennystä ei myönnetä osakeyhtiölle tai muille yrityksille, eli yritys ei voi saada kotitalousvähennystä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi yritystoimintaan liittyvästä työstä tai yritystoimintaan liittyvien rakennusten korjauksiin ei voi hyödyntää kotitalousvähennystä.
Yrittäjät voivat tietenkin hakea omaan kotiinsa tai vapaa-ajan asunnolle ostamistaan palveluista kotitalousvähennystä täysin samaan tapaan kuin palkansaajat. Verovähennyksissä kannattaa huomioida myös työhuonevähennys.
Kotitalousvähennyksestä muistuttaminen voi vauhdittaa palveluiden myyntiä
Yrityksen kannattaa olla mahdollisimman hyvin perillä kotitalousvähennyksestä, sillä se voi toimia markkinointikulmana potentiaalisille asiakkaille. Erityisen tärkeää tämä on, jos asiakkaista suurin osa on yksityishenkilöitä. Mahdollisuus kotitalousvähennykseen voi laskea palvelun tilaamisen kynnystä juuri sopivasti.
Yrittäjänkin on hyvä huomioida, että vain ennakkoperintärekisteriin kuuluvat yritykset voivat tarjota kotitalousvähennystä asiakkailleen. Asiakas on kuitenkin oikeutettu kotitalousvähennykseen myös kevytyrittäjiltä tilatusta työstä, koska kaikki laskutuspalveluyritykset kuuluvat ennakkoperintärekisteriin. Kevytyrittäjä tarkoittaa henkilöä, joka laskuttaa työstään verkossa toimivan laskutuspalvelun kautta ilman omaa y-tunnusta.
Yritysten ja yrittäjien kannattaakin kertoa asiakkailleen, jos kotitalousvähennykseen on mahdollisuus, sillä liian usein ihmiset jättävät sen hyödyntämättä ihan vain tietämättömyyttään. Kotitalousvähennys tulee huomioida myös laskutusta tehtäessä, sillä laskuun tulisi eritellä selvästi työn osuus ja materiaalien kulut, jotta asiakas voi sen perusteella helposti hakea kotitalousvähennystä.
Paljonko vähennys on ostetusta palvelusta?
Asiakas saa vähentää 40 % työn arvonlisäverollisesta hinnasta, kun palvelu ostetaan yritykseltä. Lisäksi kotitalousvähennykseen kuluu 100 euron omavastuu vuodessa. Asiakkaan tulisi siis ostaa yritykseltä palveluita 5 875 euron verran, jotta saisi vuonna 2022 maksimaalisen kotitalousvähennyksen eli 2 250 euroa.
On hyvä myös tiedostaa, että kotitalousvähennys on henkilökohtainen. On siis täysin mahdollista saada vähennystä yhdessä puolison kanssa yhteensä 4 500 euroa.
Edellä kerrotusta poiketen kotitalousvähennyksen maksimimäärä on kuitenkin tiettyjen työsuoritteiden osalta 3500 euroa henkilöltä. Vuonna 2022 voimaan astunet poikkeukset koskevat kotitalous-, hoiva- ja hoitotyötä sekä öljylämmityksestä luopumiseen liittyviä töitä. Näiden töiden osalta asiakas saa vähentää 60 prosenttia työn osuudesta, jos työ on ostettu yritykseltä.