Remonttilainan korko – Säästä Näillä Vinkkeillä!

Kun suunnittelet kotisi remontointia, remonttilaina on kätevä vaihtoehto kustannusten kattamiseen. Tärkeä osa lainaa on sen korko, joka voi vaihdella vakuuden olemassaolon sekä markkinoiden tilanteen mukaan.

Remonttilainan korko muodostuu viitekorosta ja pankin marginaalista. Viitekorkona käytetään usein euriboria, joka on euroalueen pankkien välisten lainojen keskimääräinen korko. Korko määritellään asiakaskohtaisesti ja pankit ilmoittavat yleensä korkojaan marginaali + viitekoron muodossa.

Esimerkiksi, jos olet hankkimassa vakuudellista lainaa, korko voi olla 12 kuukauden euribor + 3-5% marginaali. Tähän vaikuttaa myös euriborin vaihtelu, joka oli noin 3,50% helmikuussa 2023. Tämänhetkisen euriborin voit tarkistaa Suomen Pankin verkkosivulta.

LainatyyppiViitekorkoKorkomarginaali
Vakuudellinen12 kk euribor3-5%
Vakuudeton3 kk euribor (esim. Joustoluotto)Asiakaskohtainen

Muista, että vakuudellinen laina on usein edullisempi vaihtoehto, sillä pankki näkee sen turvallisempana, kun taas vakuudettomassa lainassa korko voi olla korkeampi. Pohdi siis tarkkaan, kumpi lainamuoto sopii parhaiten sinun tarpeisiisi ja budjettiisi. Vakuuden olemassaolo ja oma taloudellinen tilanteesi vaikuttavat lainan ehtoihin merkittävästi.

Eri Remonttilainavaihtoehdot

Kun suunnittelet remonttia, on tärkeää vertailla eri rahoitusvaihtoehtoja ja niiden korkoja. Lainamahdollisuuksia on useita, ja valintasi voi vaikuttaa suuresti remontin kokonaiskustannuksiin.

Asuntolaina

Hyödynnä asuntolainasi. Kun haluat kustannustehokkaan ratkaisun remontille, ottaminen asuntolainan yhteydessä voi olla edullisin vaihtoehto. Vakuutena käytetään yleensä ostettavaa asuntoa itseään, mutta muutkin reaalivakuudet, kuten kesämökki tai sijoitusvarallisuus, voivat tulla kyseeseen.

Kulutusluotto

Kulutusluotolla joustoa. Tarjolla on myös kiinteä- tai muuttuvakorkoisia kulutusluottoja remontin rahoittamiseen. Ei vaadi vakuuksia, joten se sopii erinomaisesti pienempiin remontteihin. Korko on yleensä korkeampi kuin asuntolainaan liittyvällä remonttilainalla, mikä on hyvä pitää mielessä budjetoidessa.

Joustoluotto

Valitse joustoluotto pieniin hankintoihin. Joustoluotto tarjoaa mukautuvan rahoitusvaihtoehdon pienempiin remonttitarpeisiin, kuten sisustuspäivityksiin. Sinulle myönnetään luottoraja, jolta nostat rahaa tarpeen mukaan ja maksat korkoa vain nostetusta summasta, mikä tekee siitä joustavan vaihtoehdon.

Koron Määräytymisen Perusteet

Kun harkitset remonttilainan ottamista, yksi keskeisimmistä seikoista on ymmärtää, kuinka lainan korko muodostuu. Korko koostuu kahdesta päällekkäisestä osasta: viitekorosta ja pankin marginaalista.

Viitekorko on yleensä euribor, joka on euroalueen pankkien keskinäinen lainauskorko. Euribor voi vaihdella, mikä tarkoittaa, että lainan korko voi nousta tai laskea laina-aikana.

Pankin marginaali puolestaan on kiinteä lisä, jonka pankki lisää viitekorkoon. Se heijastelee pankin kuluja sekä sinulle lainan myöntämisestä syntyvää riskiä.

Taulukko: Remonttilainan koron rakenne

OsatekijäSelitys
Euribor (viitekorko)Euroalueen pankkien välinen lainauskorko
MarginaaliPankin oma lisä viitekoron päälle

Muistathan, että koron lopullinen suuruus vaikuttaa kuukausittaiseen maksuerään. Pienempi viitekorko yhdessä kohtuullisen marginaalin kanssa tarkoittaa yleensä edullisempaa lainaa sinulle. Korko ilmoitetaan vuositasolla, joten se vaikuttaa lainan kustannuksiin koko sen voimassaoloajan.

Ennen lainan ottamista kannattaa vertailla eri pankkien tarjoamia marginaaleja ja miettiä, miten muutokset viitekorossa voisivat vaikuttaa talouteesi pitkällä tähtäimellä.

Korkovähennys Verotuksessa

Kun pohdit remonttilainan korkoja ja niiden vaikutusta verotukseen, on hyvä olla perillä voimassa olevista säännöistä. Vuodesta 2023 alkaen asuntolainan korkoja ei enää voi vähentää verotuksessa. Tämä tarkoittaa, että aiemmin mahdollinen vähennys on poistunut käytöstä.

Miten korkovähennys toimi?

Korkomenot oli ennen mahdollista vähentää pääomatuloistasi. Tämä tehtiin sinä vuonna, kun korot oli maksettu. Pääomatuloissa vähennyskelpoiseksi luettiin muun muassa:

 • Asuntolainan korot
 • Tulonhankkimislainan korot

Nykytilanne

Vaikka yleinen asuntolainan korkovähennys on päättynyt, eri tilanteissa voi löytyä poikkeuksia. Esimerkiksi sijoitusasuntoon liittyvät korot ovat edelleen vähennyskelpoisia, jos asunto tuottaa sinulle vuokratuloja. Tällöin kyseessä on tulonhankkimislaina.

Taulukko: Korkovähennys ennen ja jälkeen vuoden 2023

VuosiKorkovähennys asuntolainassaKorkovähennys tulonhankkimisvelassa
Ennen 2023MahdollistaMahdollista
2023 ->Ei enää mahdollistaMahdollista, jos tuottaa vuokratuloja

Muista, ettei asuntolainan korkoja siis enää voi vähentää, mutta jos sinulla on pääomatuloja, voit edelleen tehdä vähennyksiä liittyen tulonhankkimislainoihin. Tarkista nykyiset ohjeet ja säännöt verottajan verkkosivuilta saadaksesi ajantasaista tietoa.

Korkoerien Vertailu: Kiinteä vs. Muuttuva Korko

Kun harkitset remonttilainaa, kohtaat usein kaksi korkovaihtoehtoa: kiinteä ja muuttuva korko. Molemmilla korkotyypeillä on omat etunsa ja seikat, jotka sinun tulisi ottaa huomioon.

Kiinteä korko pysyy samana koko laina-ajan. Tämä tarkoittaa, että kuukausittainen maksueräsi ei muutu, mikä helpottaa taloudellista suunnitteluasi etkä joudu miettimään korkojen vaihtelua. Kiinteä korko on usein korkeampi alkuvaiheessa verrattuna muuttuvaan korkoon, mutta se tarjoaa turvaa ja ennustettavuutta.

Toisaalta, muuttuva korko voi nousta tai laskea markkinakorkojen, kuten euriborin, mukaisesti. Tämä voi tarkoittaa korkosäästöjä, kun markkinakorot ovat matalat. Kuitenkin sinun tulee olla valmis siihen, että maksueräsi voivat kasvaa, jos korot nousevat.

Tässä lyhyessä vertailussa:

 • Kiinteä korko: Taloudellinen ennustettavuus, korkeampi aloitusmaksu.
 • Muuttuva korko: Mahdolliset korkosäästöt, maksuerän epävarmuus.

Valitessasi koron tyypin, pohdi omaa taloudellista tilannettasi ja riskinsietokykyäsi. On tärkeää valita korkotyyppi, joka sopii parhaiten sinun tarpeisiisi ja elämäntilanteeseesi.

Lainan Kilpailuttaminen ja Korkojen Neuvottelu

Lainan kilpailuttaminen on fiksu tapa säästää rahaa. Kun lähdet etsimään remonttilainaa, kannattaa muistaa, että eri luotonmyöntäjien tarjoamat korot voivat vaihdella huomattavasti. Tämä pätee erityisesti remonttilainoihin, joissa lainasummat voivat olla merkittäviä.

Näin kilpailutat lainaa:

 1. Vertaile lainatarjouksia: Etsi useita lainantarjoajia ja vertaile heidän korkojaan.
 2. Lainanvälittäjien käyttö: Lainanvälittäjät voivat kilpailuttaa lainasi puolestasi, mikä voi helpottaa alhaisimman koron löytämistä.
 3. Neuvottele koroista: Ota yhteyttä pankkeihin tai rahoituslaitoksiin ja neuvottele lainasi ehdoista.

On hyvä muistaa, että korko ei ole ainoa lainakustannuksiin vaikuttava tekijä. Kulujen ja takaisinmaksuaikojen vertailu on myös tärkeää.

Lainan korko voi koostua viitekorosta, kuten euriborista, sekä pankin marginaalista. Viitekorko vaihtelee markkinoiden mukaan, mutta marginaaliin voit vaikuttaa itse neuvottelemalla.

Miksi kilpailuttaa?

 • Säästöt: Alhaisempi korko säästää rahaa pitkällä aikavälillä.
 • Vaihtoehdot: Saat paremman käsityksen eri lainavaihtoehdoista.
 • Ehdot: Mahdollisuus neuvotella itsellesi suotuisat lainaehdot.

Lopulta kyse on rahastasi. Ota rohkeasti selville vaihtoehtosi ja neuvottele parhaasta mahdollisesta korosta ja ehdoista. Kilpailuttamalla ja neuvottelemalla voit löytää juuri sinun tarpeisiisi sopivan remonttilainan.

Koron Vaikutus Lainan Kokonaiskustannuksiin

Kuvittele, että otat remonttilainan, ja haluat ymmärtää, miten korko vaikuttaa lainan kokonaiskustannuksiin. Korko on lainastasi maksettava hinta ja se vaikuttaa merkittävästi siihen, kuinka paljon lopulta maksat lainastasi takaisin.

Esimerkiksi, otetaan oletus lainasummasta 100 000 euroa:

 • Jos korko on 1,1% ja laina-aika on 12 kuukautta, käytät seuraavan kaavan laskemaan koron:
  [(korkoprosentti / 100) * lainasumma] Tämä tarkoittaa, että 1,1% korko 100 000 euron lainalle on 1 100 euroa vuodessa.

Laina-ajan pidentyessä tai korkoprosentin noustessa kokonaiskustannukset kasvavat. Pidemmällä aikavälillä koron osuus kokonaissummasta voi yllättää. Tarkastellaan, miten erilaiset korot vaikuttavat:

Korko1 Vuosi10 Vuotta20 Vuotta
1,1%1 100 €11 000 €22 000 €
4%4 000 €40 000 €80 000 €

Muista, että koron lisäksi voi tulla muita maksuja, kuten avausmaksu tai tilinhoitokulut. Toisaalta, lyhennettäessä lainaa, myös korkoa maksetaan vähemmän, koska lainapääoma pienenee.

Tarkkailemalla lainasi korkoa ja ymmärtämällä sen vaikutusta kokonaiskustannuksiin, voit suunnitella taloutesi paremmin ja valita itsellesi sopivimman lainavaihtoehdon. On tärkeää pitää mielessä korkotason vaihtelut ja niiden mahdollinen vaikutus tuleviin maksuihisi.

Lainan Takaisinmaksuaika ja Korko

Kun otat remonttilainaa, huomioitavaa on paljon muutakin kuin pelkkä lainasumma. Korko ja takaisinmaksuaika ovat yhtä lailla tähtiroolissa lainan kustannuksia arvioitaessa. Nämä kaksi tekijää vaikuttavat suoraan siihen, kuinka paljon tulet lainasta lopulta maksamaan.

Korko on lainan hinta, jonka lainanantaja perii rahan lainaamisesta. Se muodostuu yleensä viitekorosta, kuten euriborista, sekä lainanantajan lisämarginaalista. Esimerkiksi, jos viitekorko on 3,50 % ja lisämarginaali 3,50 %, on lainan korko yhteensä 7,00 %.

Takaisinmaksuaika vaikuttaa lainan kokonaiskustannuksiin niin, että mitä pidempi maksuaika, sitä enemmän korkoa ehtii kertyä, mutta toisaalta kuukausierä pienenee. Joskus kuitenkin lyhyt maksuaika säilyttää lainan kustannukset alhaisempina, vaikka kuukausierät ovat suurempia.

Tarkastellaan lainan kokonaiskustannuksia ja korkoa lyhyesti esimerkissä:

LainasummaNimelliskorkoAvasmaksuTilinhoitokuluArvioitu Kokonaiskustannus
20 000 €7,00 %100 €3 €/kk12 046,06 €

Huomaa, että lainan todellinen vuosikorko on usein ilmoitettu nimelliskorkoa korkeampi, sillä se sisältää kaikki lainan mukanaan tuomat lisäkulut, kuten avausmaksun ja tilinhoitomaksut. Lainatarjouksia vertaillessa kiinnitä huomiota nimenomaan todelliseen vuosikorkoon, jotta saat kattavan kuvan lainan kokonaiskustannuksista. Muista myös, että lainan korko voi vaihdella lainasummasta ja laina-ajasta riippuen.

Markkinakorkojen Vaikutus Remonttilainaan

Kun pohdit remontin rahoittamista lainalla, markkinakorkojen ymmärtäminen on avainasemassa. Euribor on yksi keskeinen tekijä, joka vaikuttaa remonttilainojen korkoihin. Euribor tarkoittaa euroalueen pankkien keskimääräistä korkoa, jolla ne lainaavat toisilleen rahaa. Tämä vaikuttaa suoraan siihen korkoon, jonka sinä maksat lainastasi.

Tavanomainen korko vakuudelliselle remonttilainalle on koostuu viitekorosta ja pankin marginaalista. Viitekorkona käytetään usein 12 kuukauden euriboria ja siihen lisätään pankin määrittelemä marginaali, joka voi vaihdella 3-5 prosentin välillä. Esimerkiksi, jos 12 kuukauden euribor on noin 3,50 %, kokonaiskorko muodostuu:

 • Euribor (viitekorko): 3,50 %
 • Marginaali: +3-5%

Näin ollen korko voi vaihdella 6,5 % ja 8,5 % välillä lainanantajasta ja muista lainaehdoista riippuen.

Vakuudettomien remonttilainojen korko puolestaan yleensä korkeampi, koska lainanantajalle ei ole samanlaista turvaa kuin vakuudellisessa lainassa. Korkoihin vaikuttaa myös oma taloudellinen tilanteesi ja luottokelpoisuutesi.

Muista, että korkojen lisäksi kokonaiskustannuksiin vaikuttavat myös mahdolliset nostokulut ja laskutuspalkkiot. Nämä kulut jakautuvat koko laina-ajan yli, jolloin voit nähdä todellisen vuosikoron (Todellinen Vuosikorko, TVK), joka sisältää kaikki lainan kustannukset.

Koron Muutokset Laina-Aikana

Sinun remonttilainasi korko voi vaihdella laina-ajan kuluessa. Tämä johtuu siitä, että useimmat lainat ovat viitekorkoon sidottuja, kuten vaikkapa euriboriin. Lainasi korko koostuu viitekorosta plus lainakohtaisesta marginaalista.

Viitekorko on markkinakorko, jota pankit käyttävät eräänä perustana lainan korolle. Marginaali puolestaan on pankin lisäämä korko, joka perustuu riskiarviointiin. Sinun kannattaa olla tietoinen siitä, että nämä kaksi tekijää yhdessä määrittävät kuinka paljon korkoa maksat.

Viitekoron muuttuessa, myös sinun maksamasi korko muuttuu. Tässä muutaman esimerkin taulukko, joka kuvaa korkoprosentin muutoksen vaikutuksia kuukausierään:

Vuoden EuriborMarginaaliKokonaiskorkoKuukausierä
3,50%3,50%7,00%Esimerkki 1
4,00%3,50%7,50%Esimerkki 2

Korontarkistuspäivänä lainasi korko tarkistetaan vastaamaan viimeisintä viitekoron noteerausta. Pankki siis päivittää viitekoron lainaasi korontarkistuspäivänä, mutta marginaali pysyy yleensä muuttumattomana.

On hyvä muistaa, että korkojen vaihtelut vaikuttavat erityisesti lainan alkuajan maksuihin. Laina-aikana, jos korot nousevat, kuukausieräsi voi kasvaa, ja jos korot laskevat, kuukausieräsi voi pienentyä. Tästä syystä on tärkeää budjetoida joustavuutta lainanhoitoon.

Jätä kommentti