Energiaremontti laina: Vihreä valinta kotisi päivitykseen

Kun haluat vähentää asumiskustannuksiasi ja parantaa kotisi energiatehokkuutta, energiaremonttilaina voi olla fiksu ratkaisu. Energiaremontilla tarkoitetaan rakennuksen muutostöitä, jotka pienentävät energiankulutusta ja asumisen hiilijalanjälkeä. Tällaisia töitä voivat olla esimerkiksi ikkunoiden vaihto, eristyksen parantaminen tai uusiutuvan energian lähteiden, kuten aurinkopaneelien, asennus.

Lainatyypit

 • Vakuudellinen laina: Suurempia remontteja varten, yleensä edullisempi korko.
 • Vakuudeton laina: Pienempiin hankintoihin, nopeampi hakuprosessi.

Lainan hakeminen

Sinun tulee selvittää remonttisi kustannukset ja arvioida lainan tarvetta. Pankit tarjoavat lainaa usein 10 000 eurosta ylöspäin. Otathan huomioon, että jotkin pankit mahdollistavat lainan hakemisen suoraan verkkopankista.

Taloyhtiön remontit

Jos asut taloyhtiössä, energiaremontin kustannukset voidaan kattaa osittain taloyhtiölainalla. Taloyhtiön osakkaat maksavat remontin kustannukset usein rahoitusvastikkeiden kautta.

Energiaremontti voi lisäksi parantaa kiinteistösi arvoa, ja tietyissä tapauksissa saatat olla oikeutettu erilaisiin energiatehokkuutta parantavien remonttien avustuksiin. Mikäli tarvitset apua lainan hakemisessa tai sinulla on kysyttävää energiaremonteista, pankin asiantuntijat ovat valmiina auttamaan sinua.

Lainan hakeminen energiaremonttiin

Kun olet päättänyt sijoittaa kotisi energiatehokkuuteen, energiaremontti lainan hakeminen voi tehdä investoinnistasi sujuvampaa. Tässä osiossa käsitellään lainatarjousten vertailua, hakuprosessia ja tarvittavien dokumenttien kokoamista.

Lainatarjousten vertailu

Energiaremonttia suunnitellessasi, vertaa lainoja huolellisesti. Käytä hyväksesi lainanvälittäjien tarjoamia palveluita, jotka voivat auttaa sinua löytämään markkinoiden edullisimmat ja sopivimmat vaihtoehdot. Tarkastele lainojen korkoja, takaisinmaksuaikoja ja mahdollisia lisäkuluja.

 • Korko: Vertaa vuosikorkoja lainojen välillä
 • Kulut: Huomioi avausmaksut ja mahdolliset kuukausittaiset käsittelykulut
 • Takaisinmaksuaika: Mieti, kuinka pitkään haluat maksaa lainaa takaisin

Lainan hakuprosessi

Lainan hakeminen alkaa yleensä verkossa, missä voit täyttää ja jättää hakemuksen. Muista kirjoittaa selkeästi, mikäli olet hakemassa erityisesti energiaremonttiin kohdistuvaa lainaa. Monet pankit ja rahoituslaitokset tarjoavat vakuudellisia lainoja energiaremontteihin, jotka voivat olla edullisempia pitkällä aikavälillä.

 1. Valitse lainanantaja
 2. Täytä hakemus verkossa
 3. Ilmoita lainan käyttötarkoitus

Vaadittavat dokumentit

Lainan saamiseksi pankista tai muusta rahoituslaitoksesta sinun on esitettävä tietyt asiakirjat. Näitä ovat yleensä:

 • Henkilötodistus: passi tai henkilökortti
 • Tulotiedot: esimerkiksi palkkalaskelmat tai verotiedot
 • Yhteystiedot: päivitetyt henkilökohtaiset tiedot

Varmista, että kaikki dokumentit ovat ajan tasalla ja virheettömiä.

Lainan kustannukset

Kun harkitset energiaremontin rahoitusta lainalla, on tärkeää ymmärtää lainan todellinen hinta. Kustannuksiin vaikuttaa niin korkoprosentti, lainanhoitokulut kuin mahdolliset verovähennyksetkin.

Korkoprosentti ja muut kulut

Korko määrittää lainan pääoman päälle maksettavan lisäsumman prosentuaalisesti. Korko voi olla kiinteä tai vaihtuva, ja se vaihtelee yleensä lainanantajien ja markkinatilanteen mukaan. Lainanhoitokulut sisältävät tilinhoitomaksut ja mahdolliset avausmaksut. On hyvä vertailla eri lainanantajien tarjouksia, jotta löydät kaikkein edullisimman vaihtoehdon.

 • Korko: 3-10%
 • Tilinhoitomaksu: €0-€5 / kuukausi
 • Avausmaksu: €0-€150 / kerta

Lainan takaisinmaksu

Lainan takaisinmaksuaika vaikuttaa merkittävästi kuukausittaiseen maksuerään ja lainan kokonaiskustannuksiin. Pidempi maksuaika pienentää kuukausierää, mutta nostaa kokonaiskustannuksia. Lainaa lyhennettäessä voit myös törmätä mahdollisiin ennenaikaisen takaisinmaksun kuluihin, jos päätät maksaa lainan pois nopeammin.

 • Kuukausierä: Riippuu lainamäärästä ja -ajasta
 • Ennenaikainen takaisinmaksu: Mahdolliset kulut lainaehtojen mukaan

Verovähennykset

Energiatehokkuutta parantava remontti voi oikeuttaa verovähennyksiin. Tämä voi vähentää verotettavaa tuloasi ja siten alentaa verotaakkaasi. Tarkista tämän hetken vähennyskelpoisuus ja proseduurit verohallinnolta, sillä lait ja asetukset voivat muuttua.

 • Verovähennyksen määrä: Muuttuva, riippuu lainsäädännöstä
 • Vähennyksen hakeminen: Verotuksessa, ohjeet verohallinnolta

Energiaremontin hyödyt

Kun päätät tehdä energiaremontin, voit odottaa kahdenlaisia keskeisiä hyötyjä: merkittävää energiansäästöä ja asuntosi arvon nousua.

Energiansäästö

Energiaremontin myötä kotisi energiankulutus vähenee. Tämä näkyy suoraan pienempinä sähkölaskuina ja lämmityskustannuksina. Voit saavuttaa jopa 30% säästön energiankulutuksessa verrattuna entiseen.

 • Lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmien päivitys
 • Eristyksen parantaminen
 • Ikkunoiden ja ovien energiatehokkuuden lisääminen

Asunnon arvon kasvu

Energiatehokkaampi koti on paitsi ympäristöystävällisempi vaihtoehto, myös taloudellisesti kannattava investointi. Asuntosi arvo voi kasvaa huomattavasti, sillä energiatehokkuus on nykyisin yksi tärkeimmistä arvostetuista ominaisuuksista ostajien keskuudessa.

 • Viihtyisyys: Parannettu energiatehokkuus lisää asumismukavuutta
 • Vastuullisuus: Pienempi hiilijalanjälki on arvostettu ominaisuus

Lainavaihtoehdot

Kun suunnittelet energiaremonttia, löydät markkinoilta useita rahoitusvaihtoehtoja. Ne ovat pankkilainoja ja valtion tukemia lainoja, joiden ehdot vaihtelevat.

Pankkilaina

Voit saada pankkilainaa kodin energiaremonttiin tavallisesti 500 – 60,000 euron välillä. Korkotaso määräytyy henkilökohtaisesti, ja se voi olla esimerkiksi alkaen 4,5 %. Vaivattomuus ja turvallisuus ovat pankkilainojen valttikortteja. Muista vertailla pankkien tarjoamia lainaehtoja ennen päätöksen tekemistä.

Valtion tukemat lainat

Valtion tukemia lainoja ovat avustukset ja tuet, joita on saatavilla esimerkiksi energia-avustuksina ARA tai öljylämmityksen vaihtotuki ELY-keskuksilta. Valtion tukemien lainojen haku voi vaatia tiettyjä ehtoja, jotka liittyvät energiatehokkuuden parannuksiin. Tukea myönnetään usein rajoitettu määrä ja hakuajat ovat määräaikaisia, joten toimi ajoissa.

Usein kysytyt kysymykset

Mikä on energiaremontti? Energiaremontti tarkoittaa toimia, jotka lisäävät kiinteistösi energiatehokkuutta. Näitä voivat olla esimerkiksi lämmitysjärjestelmän päivitys tai eristysten parantaminen.

Kuinka paljon energiaremontti maksaa? Hinta riippuu remontin laajuudesta. Pienemmät toimenpiteet, kuten tiivistyskorjaukset, voivat olla edullisia, kun taas laajat lämmitysjärjestelmän muutokset vaativat suurempia investointeja.

Voinko saada lainaa energiaremonttiin? Kyllä voit. Monet pankit, kuten Nordea ja Säästöpankki, tarjoavat lainoja energiatehokkuutta parantaviin remontteihin.

Mitä tukia on saatavilla energiaremonttiin? Valtio ja kunnat voivat tarjota erilaisia tukia esimerkiksi aurinkopaneelien asennukseen. Tietoa tarjolla olevista tuista saa virallisilta sivustoilta tai energianeuvojilta.

Onko huoltokirja pakollinen? Yleensä asunnoilla tulisi olla huoltokirja, joka edesauttaa kiinteistön kunnossapidossa ja arvon säilyttämisessä.

Milloin minun kannattaa uusia ilmalämpöpumppuni? Jos ilmalämpöpumppu alkaa olla iäkäs ja tehot laskevat, voi olla aika harkita uuden hankintaa. Energiatehokkaampi malli voi säästää energiaa ja laskea kuluja pitkällä tähtäimellä.

Energiaremonttien tyypit

Kun suunnittelet energiaremonttia, sinun kannattaa keskittyä ratkaisuihin, jotka parantavat kotisi energiatehokkuutta ja vähentävät kuluja.

Aurinkopaneelit

Aurinkopaneelit ovat suosittu valinta, kun halutaan tuottaa uusiutuvaa energiaa suoraan omasta kodista. Ne tarjoavat vihreän ja pitkäaikaisen ratkaisun sähkön tarpeeseesi, muuntaen auringonvalon sähköksi.

Lämpöpumput

Lämpöpumput ottavat lämpöenergiaa ympäristöstä – kuten ilmasta, maasta tai vesistöistä – ja muuntavat sen lämmöksi kotiisi. Ne voivat toimia sekä lämmitykseen että viilennykseen, ja niiden käyttö pienentää merkittävästi lämmityskuluja.

Ikkunoiden uusiminen

Uusilla energiatehokkailla ikkunoilla voi olla suuri vaikutus kotisi lämpöeristävyyteen. Parempaan eristävyyteen ja ilmatiiviyteen panostaminen vähentää lämmön hävikkiä ja laskee lämmitykseen tarvittavan energian määrää.