Kun lähdetään suunnittelemaan remonttia on järkevintä lähteä liikkeelle kustannusten
arvioinnista. Onko tarkoitus suorittaa pieni pintaremontti, vai täysremontti? Onko kyse
märkätiloista, tai muusta tilasta, jossa ei kotiremontoijan taidot riitä?
Ammattilaisen apua ei kannata välttää viimeiseen asti, sillä tämä takaa usein varmemman ja asiantuntevan työnjäljen. Tässä kannattaa myös ehdottomasti muistaa, että yritykselle
ulkoistetusta työn osuudesta saa kotitalousvähennystä.
Kotitalousvähennys kannattaakin ehdottomasti ottaa huomioon remonttia suunnitellessa.
Remontin rahoitus
Remontti rahoitetaan usein lainarahalla. Remonttilainaa voi hakea kätevästi netistä jopa 50 000 euroon asti. Tällä rahalla onnistuu jo suurempikin remontti, sekä vanhojen lainojen yhdistäminen yhdeksi uudeksi lainaksi. Remonttilainan hakeminen käy nykyään vaivattomasti netissä, sillä vakuudettoman lainan voi allekirjoittaa pankkitunnuksilla ja saada tilille jopa samana päivänä.
Ennen remonttilainan hakemista kustannukset kannattaa olla mietittynä tarkkaan. Lainaa ei
kannata ottaa turhaan ylimääräistä, sillä korkokustannuksia maksetaan koko summasta.
Luonnollisesti myös pienemmän summan saa maksettua nopeammin takaisin suuremmissa erissä, eikä kustannuksia pääse kertymään turhan pitkältä ajalta.
Lainatarjouksia kannattaa nykyään myös vertailla huolella. Oman pankin tarjous ei usein ole edullisin vaihtoehto, sillä pienemmät netissä toimivat lainantarjoajat alttiimpia kilpailulle, joten korot ovat usein pienempiä. Lainatarjoukset voi hakea jopa 23 pankilta samaan aikaan VertaaEnsin.fi:n ilmaisen lainavertailun avulla.
Kotitalousvähennys remontin yhteydessä
Remontin työn osuudesta voi saada kotitalousvähennystä, kun remontti tapahtuu kodin, tai
vapaa-ajan asunnon piirissä. Kotitalousvähennystä ei kuitenkaan voi saada itse tehdystä, tai
samassa taloudessa asuvan henkilön tekemästä työstä. Työhön on palkattava yritys, joka
kuuluu myös ennakkoperintärekisteriin.
Alla listattuna muutama esimerkki, mistä remonttikohteessa tehtävistä työn osuuksista saa
kotitalousvähennystä:
Perusparannus-, sekä kunnossapitotyö:
- Tapetointi
- Maalaus
- Lattiapintojen uusiminen tai korjaus
- Saunan tai kylpyhuoneen remontti
- Sähkötyöt
Rakennus ja purkutyö:
- Patio
- Terassi
- Valokatos
- Laituri
Kotitalousvähennys on kuitenkin remontin yhteydessä tarkkaan rajattu. Alla listattuna muutama esimerkki, mistä remonttiin liittyvistä osuuksista ei kuitenkaan vähennystä saa.
Rakennuksen tai asunnon:
- Laajennustyö
- Kuntotarkastus, kosteusmittaus tai muu tutkimus
- Kodinkoneiden tai -laitteiden asentaminen
- Paljun tai uima-altaan rakentaminen
Miten kotitalousvähennystä haetaan remontin yhteydessä?
Kotitalousvähennystä tulee hakea itse ja kotitalousvähennykset ovat aina kalenterivuosikohtaisia. Esimerkiksi tänä vuonna toteutuneen remontin työn osuus voidaan vähentää verotuksessa tämän vuoden veropäätöksessä. Kotitalouvähennystä ei ole mahdollista jakaa useammalle vuodelle, tai siirtää toiselle vuodelle.
Kotitalousvähennyksessä on myös omavastuu, joka on tällä hetkellä 100 euroa, sekä maksimimäärä, joka on tänä vuonna teetettyjen töiden osalta 2250 euroa. Maksimimäärä on henkilökohtainen, joten esimerkiksi kaksi ihmistä voi saada remontin työn osuudesta yhteensä jopa 4500 euron kotitalousvähennyksen
Miten lainaa voi hakea remonttia varten?
Kun oma lainantarve on selvillä ja tietää hakeeko lainaa yksin vai rinnakkaishakijan kanssa on hyvä aloittaa kilpailuttamalla lainatarjoukset netissä. Lainatarjoukset voi saada kätevästi eri pankeilta vertailupalvelun avulla omaan sähköpostiin, josta voi valita itselleen edullisimman tarjoukset. Kiinnitä huomiota todelliseen vuosikorkoon, sekä mieti omalle budjetille sopiva takaisinmaksuaika.
Hyvänä vinkkinä kannattaa muistaa, että koronasta johtuvan lakimuutoksen myötä kulutusluottojen nimelliskorot ovat kaikilla lainantarjoajilla alle 10% vuoden 2020 loppuun asti.