Kannattaako ottaa Remonttilaina?

Oletko pohtinut remonttilainan ottamista? Remonttilaina voi olla varteenotettava vaihtoehto, kun haluat päivittää kotisi ilmettä tai tehdä tarvittavia korjauksia. Tämän tyyppisen lainan ideana on, että saat käyttöösi tarvittavan rahasumman remontin toteuttamiseen, ja maksat lainan takaisin sovitussa aikataulussa.

Milloin remonttilaina tulee ajankohtaiseksi? Usein silloin, kun remontin kustannukset ylittävät säästösi tai et halua käyttää niitä koko remonttiin. Laina voi olla hyvä apu, jos haluat tehdä remontin heti eikä säästöjen keräämistä varten ole aikaa.

Remonttilainaa harkitessasi, tärkeää on vertailla eri lainatarjouksia. Korko on yksi tärkeimmistä huomioitavista tekijöistä:

 • Korko: Lainan hinta, jonka maksat lainatulle summalle.
 • Kiinteä korko: Sama koko laina-ajan.
 • Muuttuva korko: Voi muuttua laina-ajan kuluessa.

Myös lainan muut kulut ovat merkityksellisiä. Ne voivat sisältää:

 • Avausmaksu: Lainan perustamisesta veloitettava kerta-erä.
 • Tilinhoitomaksu: Kuukausittainen maksu lainan hallinnoinnista.
 • Lyhennystapa: Vaikuttaa kuukausierän suuruuteen ja laina-aikaan.

Remonttilainaa vertaillessasi tarkista:

 1. Korkoprosentti ja kulut.
 2. Kuinka joustava laina on – mahdollisuus lyhennysvapaisiin kuukausiin.
 3. Mahdolliset lisäkustannukset.

Muista, ettei lainaa kannata ottaa hätiköidysti. Rauhallinen vertailu ja lainaehtojen tarkastelu säästävät rahaa ja auttavat välttämään yllätyksiä tulevaisuudessa. Lainaa hakiessasi huolellisuus on valttia!

Remonttilainan hyödyt

Kun harkitset remonttilainaa, ymmärrät pian miksi se voi olla viisas taloudellinen päätös. Lainan avulla voit toteuttaa remontit nopeasti ja lisätä asumismukavuuttasi sekä kiinteistön arvoa ilman, että sinun tarvitsee odottaa vuosia säästöjen kertymistä.

Arvon nousu kiinteistössä

Remontointi voi merkittävästi kasvattaa kiinteistösi markkina-arvoa. Asunnon kylpyhuoneen tai keittiön päivitys tai tilojen modernisointi voi jo sinällään nostaa kiinteistön houkuttelevuutta ostajien silmissä. Tämä on erityisen tärkeää, jos suunnittelet asunnon myyntiä tulevaisuudessa.

Asuinviihtyvyyden parantaminen

Remonttilaina mahdollistaa asumismukavuuden nopean kohentamisen. Ehkä sinua on pitkään harmittanut vanhanaikainen keittiö tai kaipaat lisää tilaa perheen yhteisiin hetkiin. Remonttilainan avulla voit toteuttaa nämä muutokset heti ja nauttia mukavammasta ja toimivammasta kodista ilman pitkää odotusta ja säästämisen vaivaa.

Remonttilainan hankkimisen vaiheet

Kun olet päättänyt panostaa kodin kohentamiseen remontilla, remonttilainan hankkiminen voi olla hyvä ratkaisu. Tässä osiossa käydään läpi lainan hankintaan liittyvät konkreettiset askeleet.

Budjetin suunnittelu

Ennen kuin otat yhteyttä rahoittajiin, on tärkeää laatia tarkka suunnitelma ja budjetti remontillesi. Määritä, kuinka paljon rahaa tarvitset ja kuinka paljon voit realistisesti ottaa lainaa. Selvitä remontin kokonaiskustannukset ja laske kuukausittaiset maksuvarasi, jotta lainanhoito sujuu vaivatta.

Lainavaihtoehtojen vertailu

Vertaile lainavaihtoehtoja huolellisesti. Tutki erilaisia lainatarjouksia ja niiden ehtoja, kuten korkoja, takaisinmaksuaikoja ja muita mahdollisia kuluja. Älä hätiköi valinnassa, vaan käytä aikaa parhaan ja edullisimman vaihtoehdon löytämiseen.

 • Pankit
 • Rahoituslaitokset
 • Kulutusluotot

Hakemusprosessi

Kun olet valinnut sopivimman lainantarjoajan, täytä lainahakemus huolellisesti. Varaudu esittämään tarvittavat liitteet, kuten tositteet tuloista ja remonttisuunnitelmasta. Seuraa lainahakemuksesi käsittelyn etenemistä ja ole valmiina vastaamaan mahdollisiin lisäkysymyksiin.

Remonttilainan kustannukset

Kun harkitset remonttilainaa, on tärkeää ymmärtää siihen liittyvät kustannukset. Remontin kokonaiskustannukset muodostuvat useista eri tekijöistä, joista kaksi keskeistä ovat korkokulut ja lainanhoitokulut.

Korkokulut

Korko on lainan hinta, jonka maksat lainanantajalle lainan käytöstä. Remonttilainan korko voi olla:

 • Kiinteä: pysyy samana koko laina-ajan.
 • Vaihtuva: voi muuttua markkinakorkojen mukaan.

Korkokulut voivat vaihdella suurestikin riippuen lainasummasta, laina-ajasta sekä valitusta korkotyypistä.

Lainanhoitokulut

Lainanhoitokulut sisältävät kaikki lainan käsittelyyn liittyvät maksut, kuten:

 • Tilinhoitomaksu: yleensä kuukausittainen maksu lainan hallinnoinnista.
 • Avausmaksu: kertaluonteinen maksu lainan avaamisesta.

Nämä kulut lisätään korkokulujen päälle ja niiden suuruus voi vaihdella eri lainantarjoajien välillä. On hyvä vertailla eri pankkien ja rahoituslaitosten tarjoamia ehtoja löytääkseen edullisimman vaihtoehdon.

Lainan takaisinmaksu

Kun otat remonttilainaa, takaisinmaksun ehdot ovat avainasemassa. Sinun on hyvä ymmärtää lyhennystavat ja maksuaikataulu, jotta voit suunnitella talouttasi optimaalisesti.

Lyhennystavat

Tasaerälyhennys: Tässä tavassa maksuerä pysyy samana koko laina-ajan, mutta lainan korko-osuus pienenee ja lyhennyksen osuus kasvaa ajan myötä.

Tasalyhennys: Maksat aina saman summan lainan pääomasta, mutta koska korot lasketaan jäljellä olevasta pääomasta, kokonaiskuukausieräsi pienenee ajan kuluessa.

Annuiteetti: Kuukausierä on aluksi pienempi ja kasvaa ajan myötä. Tämä vaihtoehto voi sopia sinulle, jos odotat tulojesi kasvavan tulevaisuudessa.

Maksuaikataulu

Lyhyt maksuaika: Mitä lyhyempi maksuaika, sitä suurempi kuukausierä, mutta koko lainan kustannukset pysyvät alhaisempina.

Pitkä maksuaika: Pienemmät kuukausierät tekevät budjetin hallinnasta helpompaa, mutta pidemmän maksuajan myötä maksat enemmän korkokuluja.

Oman tilanteesi huomioiden valitse itsellesi sopivin lyhennystapa ja maksuaikataulu.

Vakuudet ja vakuudettomat lainat

Kun harkitset remonttilainan ottamista, on tärkeää ymmärtää vakuudellisen ja vakuudettoman lainan erot. Tämä valinta vaikuttaa lainasi ehtoihin ja kustannuksiin.

Vakuudellisen lainan vaatimukset

Jos päätät hakea vakuudellista lainaa, sinun on tarjottava jotakin omaisuuttasi lainan vakuudeksi. Vakuutena toimii esimerkiksi oma kotisi tai muu arvokas omaisuus. Tämä tarkoittaa, että jos et pysty maksamaan lainaa takaisin, pankki voi ottaa vakuutena olevan omaisuutesi itselleen. Vakuudellinen laina on usein edullisempi vaihtoehto korkojen suhteen, sillä lainanantajalla on suurempi turva lainan takaisinsaamiselle.

Vakuudettoman lainan ehdot

Vakuudeton laina taas ei vaadi sinulta vakuuksia. Tämän lainatyypin korko on yleensä korkeampi vakuudelliseen lainaan verrattuna, koska lainanantajalla ei ole samaa turvaa lainan takaisinsaamiseksi. Vakuudettoman lainan saaminen voi olla nopeampaa, kun omaisuutta ei tarvitse arvioida vakuudeksi. Kuitenkin lainan kilpailutus voi auttaa löytämään edullisemman koron vakuudettomalle lainalle.

Remonttilainan riskit

Ennen remonttilainan ottamista on tärkeää tunnistaa siihen liittyvät riskit. Ymmärrys auttaa sinua varautumaan mahdollisiin haasteisiin ja tekemään perusteltuja päätöksiä.

Korkojen nousu
Lainan korko voi nousta laina-ajan kuluessa, mikä lisää takaisinmaksukustannuksia. Tämä on erityisen merkittävä tekijä, jos valitset muuttuvakorkoisen lainan.

 • Budjetin ylittyminen
  Remontin kustannukset voivat helposti ylittää alkuperäisen budjetin. Tämä voi johtaa tilanteeseen, jossa lainan takaisinmaksu muuttuu haastavammaksi.

Oman talouden heikkeneminen
Elämässä voi tapahtua yllättäviä muutoksia, kuten työpaikan menetys tai sairastuminen, jotka vaikuttavat maksukykyysi.

Markkina-arvon muutokset
Remonttilainan avulla tehtyjen parannusten odotetaan usein nostavan asunnon arvoa. Markkinatilanteen muuttuessa asunnon arvon nousu ei kuitenkaan ole taattua.

Listaamalla yllä mainitut riskit voit punnita, miten remonttilaina sopii omaan taloudelliseen tilanteeseesi. Tämä ennakointi auttaa sinua tekemään informoidun päätöksen remonttilainan ottamisesta.

Verovähennykset remonttilainassa

Kun harkitset remonttilainaa, on tärkeää ymmärtää, miten verotus voi vaikuttaa lainan kustannuksiin. Ennen vuotta 2023 oli mahdollista vähentää taloyhtiön remonttilainan korkokulut osittain verotuksessa, jos laina oli otettu henkilökohtaisesti omiin nimiin. Tämä saattoi tehdä remonttilainasta houkuttelevamman vaihtoehdon rahoittaa kodin parannuksia.

Vuoden 2023 alusta verolainsäädäntö muuttui, ja korkovähennysmahdollisuus poistui. Tämä tarkoittaa, että et enää voi vähentää remonttilainan koroista verotuksessa. Sinun kannattaa pitää tämä mielessä budjetoitaessa remonttia ja arvioitaessa lainan kokonaiskustannuksia.

Tarkista muut vähennyskelpoiset kulut

Vaikka korkovähennys on poistunut, on muita mahdollisia vähennyksiä, jotka liittyvät asunnon remontoimiseen:

 • Vuosikorjauskulut: Jos omistat vuokra-asunnon, voit edelleen vähentää vuokratulosta aiheutuneita vuosikorjauksia.
 • Perusparannuskulut: Samoin perusparannuskulujen vähentäminen on mahdollista tiettyjen ehtojen täyttyessä.

Varmista aina ajantasaisten tietojen saanti ottamalla yhteys veroasiantuntijaan tai tutustumalla Verohallinnon antamiin ohjeisiin verotuksestasi suunniteltaessa remonttia ja lainanottoa.

Remonttilainan vaihtoehdot

Kun mietit kotisi remonttia, on tärkeää tunnistaa rahoitusvaihtoehdot. Nämä kaksi suosittua vaihtoehtoa voivat auttaa sinua toteuttamaan remonttisuunnitelmasi.

Säästäminen remonttia varten

Säästäminen remonttia varten on turvallinen tapa varmistaa, että remonttiin on rahat valmiina ilman lainan korkoja tai muita maksuja. Voit suunnitella säästöaikataulusi perusteella remontin laajuuden ja ajankohdan. Muista kuitenkin, että säästäminen vie aikaa, ja remontin aloitus voi viivästyä.

Kulutusluoton käyttö remontointiin

Kulutusluotto voi olla helppo ja joustava tapa rahoittaa remontti heti ilman vakuuksia. Lainan suuruus ja ehdot vaihtelevat pankista toiseen, joten kilpailuta lainatarjoukset huolellisesti. Huomioi kuitenkin kulutusluoton korot ja maksuaikataulu, jotka voivat vaikuttaa kotitaloutesi taloudelliseen tilanteeseen pidemmällä aikavälillä.

Jätä kommentti