Parhaimmat kotitalouden säästövinkit

Kotitalousvähennyksen tekeminen on mitä mainioin säästövinkki. Saahan sillä jopa tuhansien eurojen säästöt veroedun muodossa, mikäli on ostanu kotiinsa sen piirissä olevia palveluita. 

Kotitalouden säästövinkit eivät kuitenkin lopu tähän. Tämän artikkelin tarkoitus on antaa ideoita siihen, miten saada aikaan säästöjä, jos edelliseltä vuodelta ei kertynytkään kotitalousvähennykseen oikeuttavia palveluostoja.

Tähän kahdeksan kohdan listaan on kerätty kaikista parhaimpia kotitalouden säästövinkkejä. 

Unohda siis Lidlin alennuskuponkien metsästys ja vessanpöntön vetämättäjättämis-vinkit – nämä keinot ihan oikeasti toimivat:

1. Kaikki alkaa tulojen ja menojen seurannasta

On vaikea kehittää sitä, mitä ei mitenkään mitata. Sanonta “tunne numerosi” on kaiken säästämisen alku ja juuri. Englanniksi sama lause kuuluu: “know your numbers”.

Säätämisessä täytyy tietää paljonko rahaa tulee sisään ja paljonko sitä valuu ulos Ja ennen kaikkea on sisäistettävä, mihin se rahaa valuu. Kun tämä tieto on omasta kuluseurannasta opiskeltu, voi alkaa etsimään säästökohteita sieltä, missä vuoto on suurimmillaan.

Tätä kohtaa ei voi liikaa korostaa. Budjetointi on kompassi, joka vie sinut perille. Et voi onnistua säästämisessä, ellet kaiva taskulaskinta ja ruutuvihkoa esiin.

Kun tämä kohta on hallussa, voit siirtyä seuraaviin säästövinkkeihin.

2. Käytä säästämisessä Pareton periaatetta

Pareton periaate menee suunnilleen niin, että 20 prosenttia ponnisteluista saa aikaan 80 prosenttia tuloksista.

Periaatetta voi käyttää säästämisessä niin, että kulutat rahaa vain muutamiin itsellesi tärkeisiin asioihin ja loput unohdat kokonaan.

Voit soveltaa tätä myös säästökohteissa, eli keskittyä säästämään 20% kalleimmista kuluista (kuten asunto, autoilu ja ruoka), niin pääset jo pitkälle.

3. Kilpailuta kaikki palvelut, joista et pääse eroon

Kenties konkreettisin ja tuloksiltaan nopein arjen säästövinkki on kilpailuttaa kaikki kodin jatkuvat sopimukset.

Näistä tärkeimmät ovat:

  • Asuntolaina
  • Puhelinliittymät
  • Vakuutukset
  • Sähkö
  • Netti

Nämä ovat asioita, joita ilman on lähes mahdoton elää. Yhteiskunnassa pärjätäkseen ihmisellä on oltava puhelinliittymä ja tiettyjä vakuutuksia vahinkojen varalle. 

Esimerkiksi autovakuutus on liikennevakuutuksen osalta pakollinen ja kotivakuutuskin vaaditaan monen vuokranantajan toimesta.

Hyvin harvalla nämä kaikki ovat tappiin saakka kilpailutettuja. Ota laskut esiin ja ala kilpailuttamaan, niin saatat kotitaloutesi koon mukaan saada useiden satojen eurojen säästöt jopa kuukausitasolla.

4. Kilpailuta lainat tai yhdistele ne uudeksi lainaksi

Valtaosalla kotitalouksista on kulutukseen otettua rahaluottoa tai vähintäänkin luottokorttisaldoa, josta korot ja kulut juoksevat joka kuukausi. 

Lainanhoitomenot saattavat olla yksi suurimmista periaatteessa turhista kustannuksista, joita kotitalouksilla on. Turhalla tarkoitamme sitä, että moni maksaa lainoistaan tietämättään suurempaa korkoa, kuin olisi pakko.

Varsinkin ennen vuoden 2020 heinäkuuta otetut kulutusluotot kannattaa joko kilpailuttaa uudelleen tai useat lainat yhdistää yhdeksi uudeksi yhdistelylainaksi.

Heinäkuussa 2021 tuli voimaan laki, joka rajasi rahaluottojen korot 10 prosenttiin. Tämä laki ei kuitenkaan vaikuttanut ennen muutosta otettuihin lainoihin, vaan ne täytyy itse kilpailuttaa.

Lainanvälittäjä kilpailuttaa useita pankkeja asiakkaan puolesta maksuttomasti ja ilman, että saatuihin lainatarjouksiin tarvitsee sitoutua. Korkovartija-sivuston mukaan lainankilpailuttajien avulla yhdistelylainan kulut saa alemmas murto-osassa siitä ajasta, joka kuluisi, mikäli tarjoukset pyytäisi itse erikseen joka pankista.

Lainojen kilpailutusta ja yhdistelyäkin parempi säästövinkki on kuitenkin maksaa kaikki lainat pois ennenaikaisesti, mikäli se vain on mahdollista.

5. Sopeuta laadun ja laaduttoman ostaminen tilanteen mukaan

Tämän kohdan 5 otsikko saattaa hieman hämmentää. Suosittelemmeko tosiaan ostamaan huonoakin laatua?

Sanonta “köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa” on monelle tuttu. Tällä viitataan siihen, että mitä vähemmän rahaa on käytössä, sitä laadukkaampia ja kestävämpiä tuotteita tulisi hankkia. 

Asia ei kuitenkaan ole aivan näin yksinkertainen.

Laatuun kannattaa panostaa  silloin, kun kyseessä on pitkäaikainen ja suurella käytöllä oleva hankinta. Esimerkiksi tietokone voi olla tällainen, mikäli työskentelee kotona ja käyttää konetta päivittäin useita tunteja.

Kaiken ei kuitenkaan tarvitse olla parhainta laatua. 

Jos hankkii jotain, jolle on vain vähän käyttöä ja vaatimukset suorituskyvylle ovat pienet, voi aivan hyvin ostaa perustavaraa. Mikäli esimerkiksi hankit polkupyörän, jolla käyt lähinnä lähikaupassa, et tarvitse maailman laadukkainta maantiepyörää jonka hintalappu on 10 000 euroa. Satasella ostettu yksivaihteinen riittää aivan hyvin.

Toivottavasti nämä esimerkit havainnollistivat tämän kohdan viestiä.

6. Laita autoilun kulut kuriin

Autoilu on usein asumisen jälkeen (ja joskus jopa sitä ennen) kotitalouden suurin kustannus. Autoilu on raskaasti verotettua, autot ovat kalliita, autojen ylläpito maksaa ja auton arvo laskee.

Monet perheet tarvitsevat auton, mutta autoilussa on silti useita tekijöitä, joita optimoimalla voi säästää rahaa.

Tässä muutamia:

  • Osta auto käytettynä. Uuden auton arvo laskee eniten ja nopeiten.
  • Aja vähemmän. Ajokilometrit ovat suorassa yhteydessä käyttökustannuksiin.
  • Tee pienet fiksit ja renkaanvaihdot itse.
  • Suosi automerkkejä, joissa on edulliset ylläpitokulut
  • Huollata auto nyrkkipajalla merkkihuollon sijaan

Monelle hieno auto on niin iso osa identiteettiä, että sen kustannuksilta suljetaan silmät. Hyvin usein auton kulut aliarvioidaan ja autoilun ilo yliarvioidaan.

Voit arvioida autoilun todellisia kustannuksia tästä mainiosta Ylen artikkelista.

7. Lopeta tupakointi

Tupakointi on etenkin Suomessa todella (todella) kallista.

Askin hinnan ollessa 7€, maksaa normaalisti askin päivässä polttava sauhuttelija tupakoinnista yli 2500 € vuodessa.

Hyvin usein ihmiset jotka polttavat pohtivat säästövinkkejä ja laskevat ruokaostostensa hintoja. Silmät suljetaan siltä, että kauppalaskun päälle tulee aina reilu korotus tupakka-askin muodossa.

Tupakoinnin lopettaminen on sen luokan säästövinkki, että parempaa on vaikea löytää. Rahan lisäksi se säästää myös jotain arvokkaampaa: terveytesi.

Jätä kommentti