Moni yllättyy kuullessaan, että kaikki timanttisormukset eivät ole kovin arvokkaita

Timanttisormus hankitaan usein jonkin hienon asian juhlistamiseksi, kuten vihkisormukseksi naimisiinmenon johdosta. Monet haluavat vihkisormuksen olevan ehdottomasti timanttisormus, sillä kukapa ei viehättyisi säihkyvistä ja upeannäköisistä timanteista. Timanttisormuksia pidetään arvokkaina esineinä, ja sitä ne pääasiassa ovatkin. Joillekin saattaa silti tulla yllätyksenä, että aivan kaikki timanttisormukset ja timanttikorut eivät sitä kuitenkaan ole.

Mistä timanttisormuksen arvo muodostuu?

Niin timanttisormusten kuin muidenkin timanttikorujen arvoon vaikuttaa luonnollisesti moni asia. Timantilla on ainutlaatuisia ominaisuuksia, joista huomattavimmat ovat upea kiilto ja kovuus. Hiomalla timanttia oikein sen valontaitto-ominaisuudet pääsevät oikeuksiinsa, jolloin kiven loisto ja hohde tulee kauniilla tavalla esiin. Timantti voidaan hioa erilaisiin muotoihin. Yleisin hiontamuoto on briljantti, mutta myös ovaalin, pisaran ja sydämen muotoisia hiontamuotoja käytetään paljon.

Hiontatavan lisäksi timantin arvoon vaikuttaa neljä tekijää, joilla timantteja vertaillaan toisiinsa. Ne ovat timantin puhtaus, koko, laatu ja väri. Timantin ulkonäköön vaikuttaa eniten hiontamuoto ja väri, mutta arvioidessa kiven arvokkuutta on otettava huomioon monta muutakin seikkaa. Jos verrataan esimerkiksi yhtä suurempaa timanttia ja useampaa pientä timanttia keskenään, koko ratkaisee sen, kumpi vaihtoehdoista on arvokkaampi. Vaikka suurempi timantti ja pienemmät timantit olisivat laadullisesti tasavertaisia ja pienien yhteispaino vastaisi isomman timantin painoa, yksi suuri timantti on aina arvokkaampi kuin kasa pieniä jalokiviä.  

Timanttien väreille on tehty oma luokitusasteikko. Luonnollisesti harvinaisin, väritön timantti on kaikkein arvokkain. Väri vaikuttaa aina timantin hintaan. Myös puhtausaste luo oman merkityksensä arvoa punnitessa. Kivessä olevat sulkeumat voivat haitata kiven loistoa ja kestävyyttä, joten niillä on siksi merkitystä niin timantin ulkonäköön, laatuun kuin hintaan. Hiottu timantti on siis hieno, herkkä kokonaisuus, jonka näyttävyyteen vaikuttaa monet tekijät. Timanttien lisäksi korun hinnassa otetaan huomioon kivien istutus, korun muut materiaalit, laatu ja paino sekä muotoilu. Mitä huonompilaatuisia ja kevyempiä raaka-aineita käytetään, sen edullisempi koru on hinnaltaan.

Onko timanttisormus järkevä hankinta?

Vaikka kaikki timanttikorut ja timanttisormukset eivät ole välttämättä rahallisesti huippuarvokkaita, kaikille rahallinen arvo ei ole tärkein asia korua hankkiessa. Pääsääntöisesti aivan jokainen timanttikoru ja timanttisormus on todella ihastuttava ja silmiähivelevän kaunis. Timanttikorut ovat aina hyvä hankinta ja myös lahjaidea, sillä ne kestävät käyttöä ja ovat erittäin pitkäikäisiä. Niihin latautuu usein myös paljon tunnearvoa. Koruja voi käyttää arjessa ja juhlassa, eli ne ovat käyttöesineitä sanan varsinaisessa merkityksessä. Hankkiipa sitten vaatimattomamman tai hyvin näyttävän timanttisormuksen, ajan saatossa tunnearvo päihittää usein korun todellisen hinnan.

Jätä kommentti