Minkä lainojen ja mitä kuluja voi vähentää verotuksessa?

Tämä artikkeli tarjoaa sinulle selkeän infopaketin siitä, minkä lainojen kuluja voit vähentää verotuksessa.

Saat myös selkeän vastauksen siihen, kuinka paljon minkäkin lainatyypin koroista saa vähentää vuonna 2022.

Käsittelemme seuraavien lainojen verokohtelun:

  • Kulutusluotot
  • Asuntolaina
  • Sijoituslainat
  • Opintolainavähennys
  • Remonttilaina

Kulutusluottojen korkoja ei saa vähentää: kilpailuta tai yhdistä ne yhdeksi

Käsitellään tähän heti artikkelin alkuun yksi lainatyyppi, jonka vähennyskelpoisuus mietityttää monia: vakuudettomat kulutusluotot ja pikavipit.

Usein kotitalouden kalleimmat lainat ovat juurikin vakuudettomia lainoja, luottoja, pikavippejä, osamaksuja tai luottokorttivelkoja.

Näiden velkojen korkoja ei voi valitettavasti vähentää verotuksessa.

Vakuudettomien lainojen kustannuksia voi kuitenkin madaltaa muuten kuin verovähennysten avulla.

Mikäli kotitaloudelle on kertynyt paljon kalliita lainoja, näiden useiden eri velkojen yhdistäminen yhdeksi lainaksi voi säästää tuntuvia summia kuukausi- ja etenkin vuositasolla.

Jos kyseessä on vain yksi suurempi kulutusluotto, kuten autolaina, sen voi yrittää jälleenrahoittaa hakemalla jäljellä olevaa velkasaldoa vastaavan lainasumman useista eri pankeista.

Mikäli saa edullisemman koron kuin nykyisessä lainassa, voi vanhan lainan maksaa uudella pois.

Asuntolainan korkovähennys on poistumassa kokonaan

Asuntolainan korkovähennystä on pienennetty vuosi vuodelta. Esimerkiksi vuonna 2018 asuntolainan koroista sai vähentää 35 %, mutta seuraavana vuonna enää 25 %.

Vuonna 2022 asuntolainan koroista saa vähentää vain 5 %.

Vuonna 2023 oman asunnon hankintaan otetun lainan korot eivät enää ole lainkaan vähennyskelpoisia.

Käytäntönä on ollut, että vähennyskelpoiset korot vähennetään ensisijaisesti pääomatuloista. Jos tämä ei ole mahdollista, syntyy alijäämä.

Tuosta alijäämästä 30 % luetaan alijäämähyvitykseksi, mikä vähennetään ansiotulojen veroista.

Ensiasuntolainan korkovähennys tarkoittaa hieman suurempaa vähennystä

Ensiasuntolainan koroista voi saada tavallista asuntolainaa suuremman vähennyksen verotuksessa.

Vähennyskelpoisten korkojen prosentuaalinen osuus on sama kuin normaalissa asuntolainassa (eli 5 % vuonna 2022). Alijäämähyvitys on kuitenkin ensiasunnon ostaneille 32 % (normaalisti 30 %).

Tuon 32 % alijäämähyvityksen saa käyttöönsä enintään ensiasunnon käyttöönottovuodelta ja yhdeksältä seuraavalta vuodelta.

Kannattaa huomata, että ensiasunnon peruskorjaukseen otettu laina on tavanomaista asuntolainaa ilman tätä lisähyötyä verotuksessa.

Myös ensiasuntolainan korkovähennys poistuu vuoden 2023 alussa.

Tulonhankkimislainan korkovähennys on 100 %

Tulonhankkimistarkoituksessa otetun lainan korot saa vähentää verotuksessa kokonaan.

Tulonhankkimislaina voi olla vaikkapa traktorilaina, jos verovelvollisella on maa- tai metsätila, minkä avulla hän hankkii veronalaista tuloa.

Myös sijoitusasuntolaina on tulonhankkimislaina.

Sijoitusasuntolainan korot vähennetään ensin pääomatuloista, joita ovat esimerkiksi asunnosta saadut vuokratulot. Jos pääomatuloja ei ole tarpeeksi, syntyy alijäämä, mistä 30 % vähennetään ansiotulojen verosta.

Opintolainavähennys ennen 1.8.2014 opintonsa aloittaneille ja ajoissa valmistuneille

Jos olet aloittanut korkeakouluopintosi ennen 1.8.2014 ja suoritat tutkinnon määräajassa, voit saada opintolainavähennyksen. Kolmas ehto on se, että sinulla on opintolainaa yli 2500 euroa.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kun lyhennät pankille opintolainaasi, maksat opintolainavähennyksen verran vähemmän veroja.

Opintolainavähennykseen oikeutetut ovat saaneet automaattisesti päätöksen opintolainavähennyksestä.

Opintolainavähennys on ollut 30 % siitä opintolainanmäärästä, mikä ylittää alarajan 2500 euroa.

(Nykyisin käytössä on opintolainahyvitys. Mahdollisuus opintolainahyvitykseen koskee korkeakouluopiskelijoita, jotka ovat aloittaneet ensimmäiset korkeakouluopintonsa aikaisintaan 1.8.2014.)

Remonttilaina voi oikeuttaa verovähennykseen

Remonttilaina on tyypillisesti vakuudeton tai vakuudellinen kulutusluotto, jonka kuluja ei voi vähentää verotuksessa.

Mikäli remonttilaina saadaan osaksi asuntolainaa, vähennys onnistuu välillisesti vielä vuonna 2022, jolloin asuntolainan korkovähennyksen määrä on 5 %.

Asuntolainaan voidaan yhdistää omakotitalon tai asuinhuoneiston peruskorjausta varten otettu laina. Peruskorjaus tarkoittaa esimerkiksi katto- tai putkiremonttia.

Jos asut asuinhuoneistossa, minkä peruskorjaus on maksettu taloyhtiölainalla, voit ottaa osuutesi taloyhtiölainasta omiin nimiin. Saatat saada lainan siten halvemmalla, minkä lisäksi voit hyötyä verovähennyksestä.

Jos olet muuttamassa uuteen asuntoon ja haet sitä varten asuntolainaa, voit mahdollisesti yhdistää asuntolainaan myös esimerkiksi asunnon pintaremonttiin tarvitsemasi lainan osuuden. Siten pääsisit hyödyntämään korkovähennystä. Tästä asiasta kannattaa olla yhteydessä omaan pankkiin.

Jos olet myymässä asuntoasi, ennen kuin olet asunut siinä kaksi vuotta, joudut maksamaan mahdollisesta myyntivoitosta veroa.

Voit kuitenkin vähentää asunnon perusparannusmenotomistusajaltasi, jos olet remontoinut huoneistoa tai rakennusta. Perusparannus tarkoittaa rakennuksen tai huoneiston muuttamista aiempaa tasokkaammaksi (esimerkiksi parvekelasien asentamista).

Sijoitusasunnon remonttilaina

Jos sijoitusasunnon peruskorjausremontti on maksettu taloyhtiölainalla, mikä on tuloutettu taloyhtiön kirjanpidossa, ovat lainanlyhennykset (eli rahoitusvastikkeet) kokonaan verovähennyskelpoisia. Tämä koskee siis myös korkoja.

Sijoitusasunnon perusparannusmenot ovat verovähennyskelpoisia. Ne voi vähentää joko vuosittaisina poistoina tai luovutusvoittoveroa laskettaessa.

Sijoitusasunnon vuosikorjauskulut voi vähentää vuokratulosta sinä vuonna, jolloin remontti on maksettu. Vuosikorjausta on esimerkiksi seinien maalaaminen tai keittiönkaappien uusiminen.

Tällaisiakin remontteja varten otetut lainat ovat tulkittavissa tulonhankkimistarkoituksessa otetuiksi lainoiksi, joiden korot ovat verovähennyskelpoisia.

Kotitalousvähennys

Muista kotitalousvähennys remontin työn osuudesta, jos remontoit omaa asuntoasi tai vapaa-ajan asuntoasi. Kotitalousvähennys ei kuitenkaan koske sijoitusasunnon remontoimista.

Kotitalousvähennyksen määrä vuonna 2022 on 40 % työn osuudesta, jos olet ostanut remontin yritykseltä.

Jos palkkasit remonttia varten työntekijän, voit vähentää verotuksessasi 15 % työntekijän palkasta sekä palkkaan liittyvät työnantajan sivukulut.

Kotitalousvähennyksen maksimimäärä vuonna 2022 on 2250 euroa per henkilö. Pariskunta voi saada kotitalousvähennystä yhteensä 4500 euroa.

Kotitalousvähennyksen omavastuuosuus on 100 euroa henkilöltä.

Jätä kommentti